Mottagning för organisationsproblem!

I slutet på september öppnar jag en mottagning/praktik i Stockholm för entreprenörer, chefer och ledare som har organisationsutmaningar och organisationsproblem. Det blir ett nytt steg i utvecklingen av mina tjänster och hur jag hjälper mina kunder.

Jag har genom mina nätverkskontakter utomlands sett att det finns de som ägnar sig åt ”organisationsterapi”. När jag satt mig in i vad de gör ser jag en potential för den typen av tjänster också i Sverige. Nu är jag ingen utbildad terapeut så det känns lite pretentiöst att ta ett sådant begrepp som etikett för mitt arbete. Men nog ser jag att det terapeutiska inslaget i mitt arbete har vuxit över åren. Och efter 20 års arbete med ledarskap och organisation har jag förvärvat en hel del användbar erfarenhet.

Idén med min mottagning är att du skall kunna komma till den med en utmaning eller ett problem du har i din organisation. Tillsammans jobbar vi med den. Det är alltså problemet/utmaningen som är subjekt, inte du. Genom vårt arbete kommer du få belysning, analys, inspiration, tips och rådgivning som vägleder dig i din tillämpning i din verksamhet.

Du träffar mig en gång eller flera gånger, helt utifrån dina behov. Redan efter ett samtal skall du ha fått så mycket input på ditt problem att du kan agera på hemmaplan.

Varför kan detta vara ett bra sätt att jobba med organisationsproblem? Som jag ser det är perspektiv och reflektion en bristvara i dagens näringsliv. Och i chefsrollen i synnerhet. Vardagen är sådan idag att det krävs disciplin för att arbeta med utveckling och problemlösning. De flesta vardagliga problem kan lösas direkt i verksamheten genom rutiner och erfarenhet. Men ibland återkommer samma problem för ofta. Eller så uppstår nya och lite knivigare problem. Då kan man behöva ta några steg tillbaka innan man sätter in lösningar. Det är här min mottagning kommer in i bilden. Tillsammans kan vi förstå problemet/utmaningen djupare och bl a koppla den till organisationens större system av struktur, kultur, mönster, värderingar, mål, marknadsförutsättningar, mm. Vi kan också pröva olika handlingsalternativ och deras konsekvenser. Hela tiden med fokus på att hitta en så bra och hållbar lösning som möjligt.

Det tjänst jag här beskriver kan för många påminna om coachning, men själv ser jag vissa avgörande skillnader. Viktigast är att det är problemet/utmaningen i din organisation som vi jobbar med. Inte ditt ledarskap eller din kommunikation. I min praktik kommer jag att utgå ifrån att du är kompetent, vilket förstås inte utesluter att du då och då springer på problem/utmaningar i din organisation där du behöver hjälp av andra för att hitta lösningar.

Jag ser också tjänsten som ett alternativ till mer konventionell konsulthjälp i förändringsarbete. Det utesluter inte att du tar hjälp i implementeringen, men du skapar i arbetet med mig förutsättningar för att klara mer av utvecklingsarbetet med egna resurser.

Jag kommer den närmaste tiden att formulera mitt erbjudande mer i detalj och lägga upp informationen här på hemsidan. Det skall bli spännande att bygga upp min mottagning och jag ser fram emot att få bidra till utvecklingen av din organisation.

Jag är förstås nyfiken på dina tankar, skriv gärna en kommentar eller mejla en rad.

Jan

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.