Skillnad på VD och VD

Leif Östling verkar stå i en klass för sig när det gäller börsens VD:ar. Igår skrevs det en del om hur han vill ta Scania genom krisen, bl a här på DN. Det som slår mig är att han inte ändrar sin hållning mycket nu när det är kris. Det måste skapa enormt förtroende internt. 

Han har tjatat om effektivisering i decennier, även när det gått riktigt bra. Och nu när det är kris så söker han samförstånd med fack och personal – och vill inte lägga varsel. Istället föreslås arbetstidsminskning och företaget står för halva inkomstbortfallet. Och han själv går också med i lön, symboliskt och utan dramatik. 

Det här är förstås inget idealistiskt arbete, han är övertygad om det är bäst för företaget att arbeta långsiktigt som man gör på Scania. Och ägarna har väl hittills inget att anmärka på när det gäller den strategin.

De som läst Jim Collins Good to Great känner igen begreppet nivå 5-ledare. Jag tror att Leif Östling är en sådan. Det vore bra om fler VD:ar inspirerades av Östlings ledarskap.

//jan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.