Jan Björklund gör mig deppig

Det är dags att byta ut skolministern. Sveriges skolbarn förtjänar en progressiv och kunnig person som ansvarig för de allra viktigaste frågorna i landet. Jan Björklund verkar ha ambitioner som medför att Sverige återförs till en pedagogisk stenålder. De alibin han och folkpartiet har är ordning och krav. Och att det är uttryck för att bry sig om. Snick snack. Ursäkta herr skolminister, sedan när blev omsorg liktydigt med likriktning och militär disciplin?

Jag är den första att hålla med om att socialdemokratin generellt gjort vår skola sämre och mindre konkurrenskraftig. Men inte är jag beredd att se den ersatt av Björklunds torftiga visioner.

Jag känner mig hyggligt förankrad i ett liberalt sätt att tänka och agera. Och om jag minns rätt bekänner sig även Björklund till det liberala laget. Borde då inte herr skolminister istället ha följande dagordning för sitt arbete:
– öka valfriheten i skolan
– montera ned statens utbildningsmonopol
– anpassa skolan efter barnen och samhällsutvecklingen och inte tvärtom
– ge föräldrar en starkare rätt gentemot skolan

Som förälder önskar jag ett bättre svar till mina barn när de frågar varför de skall gå i skolan. Idag är svaret att de måste. Min dröm är att inte ens få frågan. För att de har så kul. För att deras lust att lära stimuleras. Och för att de får möjlighet att utvecklas till det de har potential för. Tyvärr tror jag inte att Jan Björklund vill föra mig närmare denna dröm. Istället väcks mina värsta konspirationsteorier till liv. Den att skolan mest är en förvaringsplats. Eller den att skolan är statens indoktrineringsapparat nr 1.

En sant fri skola är kanske farlig för staten och makten. Men hellre det än en skolminister som är farlig för mina barns framtid.

/jandeman

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.