Skillnaden på rubrik och innehåll

Min hemkommun Vaxholm söker två nya förvaltningschefer – en socialchef och en utbildningschef. Med okonventionella rubriker skall förhoppningsvis spännande kandidater söka. Utbildningschefensjobbet får rubriken pedagogisk inspiratör och socialchefsjobbet får rubriken social entreprenör. Jag vet inte hur du funkar, men jag gör mig ändå några associationer när jag läser sådana rubriker. Jag tänker, nu dj-lar skall det rockas kommunal verksamhet, häftigt.

Sen läser jag innehållet i rektyteringsunderlaget och kommer ned på jorden igen. Präktig kanslisvenska och en i mitt tycke konventionell byråkratprofil, om än inbäddad i stora mängder modern managementlingo. Personligen tycker jag att de är bland de pladdrigaste profiler jag sett på länge. Och det uppstår ingen koppling mellan ansatserna i rubrikerna och de faktiska kravprofilerna. 

Ta en titt här själv.

Jag har frågat kommunalrådet och han säger att de profilerna är skrivna så att det blir ett utvecklingsmandat. Jojo. Alltså, det är ju helt rätt och vad kommunen behöver. Men jag skulle bli mycket mycket förvånad om det tillräder något annat än en något yngre byråkrat än de vi haft hittills. Det gäller ju trots allt att inte utmana den kommunala verkligheten för mycket. Vad skulle inte det kunna leda till? Uj uj.

//jan