Att våga vara missnöjd

Det finns olika sorters missnöjdhet. Missnöjdhet uppstår när utfallet blir sämre än förväntningen. Ett inte ovanligt sätt att hantera risken för missnöjdhet är att ha lägre förväntningar. Man sätter ett lite lägre mål än vad man egentligen skulle kunna och så blir chansen att nå det högre.

Problemet med detta är att det stimulerar vår redan starka instinkt för lättja. De flesta blir supernöjda med att ha plockat de lågt hängande frukterna. Och försvarar sitt lågt ställda mål som alldeles tillräckligt eftersom man är nöjd.

Men några vill ha den godaste frukten som finns högst upp. De har mera ambitiösa förväntningar och mål. Att plocka ALL frukt. Eller bara den godaste frukten. Men i slutändan kanske inte riktigt lyckas plocka varenda en.

Konsten är då att vara missnöjd på rätt sätt. Vad lärde vi oss? Kan vi lyckas ta all frukt nästa gång? Hur? Finns det bättre metoder? Och inte minst att glädjas över att vi fick betydligt mer och godare frukt än om vi nöjt oss med att plocka de lågt hängande.